Menu

Zes voordelen van een werkplek in de cloud

Naast de telefooncentrale en de bestandsopslag verhuist ook de werkplek steeds vaker naar de cloud. Er is weinig tot geen data meer opgeslagen op de lokale pc of laptop, want alles wordt gehost vanuit een goed beveiligd datacenter. De werkplek van de toekomst is de werkplek in de cloud. Zes voordelen van een werkplek in de cloud:

1. Samenwerken in hetzelfde document
Samen met collega’s aan een presentatie werken of een Excel-document bewerken; met een werkplek in de cloud kan dit tegelijkertijd. Zie direct de wijzigingen die anderen aanbrengen. Op deze manier voorkom je dat er allerlei verouderde bestandsversies worden gedeeld. Je werkt een stuk efficiënter samen met een werkplek in de cloud.

2. Medewerkers kunnen direct aan de slag
De complete werkplek – besturingssysteem, applicaties, bestanden – staat volledig opgeslagen in de cloud. Toch behouden medewerkers hun vertrouwde manier van werken. Zo hebben zij dezelfde Windows-omgeving en Office-apps, en zelfs de verkenner werkt net als een lokale verkenner, met een C-schijf die je naar eigen wens kunt indelen en gebruiken.

3. Op elke plek met een internetverbinding werken
Omdat de werkplek in een datacenter wordt gehost, kun je er in principe vanaf elke plek ter wereld via het internet bij. Dit maakt het voor medewerkers ideaal om een dag thuis te werken, op kantoor flexplekken in te voeren en altijd bij je vertrouwde, eigen bestanden te kunnen.

4. Bepaal zelf hoe je communiceert
Of je nu wilt mailen, chatten, videobellen of een ‘gewoon’ gesprek wilt voeren; de werkplek in de cloud is vaak voorzien van een slimme Unified Communications (UC)-oplossing waarbij alle communicatiemiddelen gebundeld zijn. Via presence-informatie zie je ook direct of de persoon die je wilt bereiken daadwerkelijk bereikbaar is.

5. Je data is altijd goed beveiligd
Met een werkplek in de cloud heeft de IT-beheerder veel betere controle over de bedrijfsdata. Waar deze eerst verspreid over tal van netwerkschijven en werkplekken kon staan, bevinden ze zich nu op één plek: in het goed beveiligde datacenter. De kans op datalekken en ook hacks is een stuk kleiner; datacenters zijn voorzien van de strengste beveiligingsprotocollen en modernste security-oplossingen.

6. Eén keer inloggen voor toegang tot al je apps en bestanden
Een werkplek in de cloud kan voorzien worden van één loginactie waarna er toegang is tot alle benodigde applicaties. Dit kunnen ook cloud-apps zijn. Met zogeheten Single Sign On (SSO) hoeven gebruikers niet meer bij elke aparte app opnieuw in te loggen en een groot aantal wachtwoorden te onthouden.


Tags: Mobiliteit