Menu

Handige tips voor het bepalen van de juiste cloudvorm

Het is een uitdaging die al snel om de hoek komt kijken bij een geplande overstap naar de cloud: de keuze voor de juiste cloudvorm. Er zijn namelijk verschillende modellen beschikbaar, ieder met hun eigen kenmerken. De keuze hangt daarom voor een groot deel af van hoe u de cloud wilt inzetten. Om u alvast wat meer wegwijs te maken volgen hieronder de belangrijkste kenmerken van iedere cloudvorm.

De private cloud – alles in eigen beheer

De naam zegt het eigenlijk al: de private cloud is een eigen cloudomgeving die niet wordt gedeeld met andere organisaties. Die cloudoplossing kan lokaal binnen uw bedrijf draaien, of in een extern datacenter. Als organisatie bent u in principe zelf verantwoordelijk voor het beheer en de beveiliging. Dat vereist best wat tijd, technische kennis en investeringen. Daar staat tegenover dat u zelf de volledige controle hebt over uw apps en data. Dat is met name een pre als u veel werkt met gevoelige informatie, zoals cliëntgegevens.

De publieke cloud – ontzorgend en eenvoudig schaalbaar

De publieke cloud is een oplossing die u afneemt via een leverancier. U maakt daarbij gebruik van de infrastructuur van de provider zelf. Het voordeel van deze vorm is dat de hele cloudomgeving voor u wordt beheerd en beveiligd. Ook opschalen in capaciteit is erg eenvoudig. Deze werkzaamheden zijn allemaal inbegrepen in de maandelijkse kosten die u hiervoor betaalt. U hebt dus eigenlijk zelf geen technische kennis nodig. Let wel dat uw apps en data feitelijk via een andere locatie draaien. Als dat geen probleem is, is deze cloudvorm een aanrader.

De hybride cloud – privaat en publiek komen samen
De hybride cloud is een combinatie van de publieke en private cloud. Een deel van uw data en apps draait in een publieke omgeving, het andere deel in een private. In de publieke rol staan doorgaans data en apps waarbij veiligheid minder van belang is. Wat meer gevoelige gegevens worden opgeslagen in het private gedeelte. Het voordeel daarvan is dat organisaties zelf kunnen beslissen waar dataworkloads worden geplaatst, en processen zo kunnen optimaliseren. Daardoor ontstaat een ideale mix van de flexibiliteit van een publieke cloud en de veiligheid van een private cloud.

Zo maakt u nóg sneller de juiste keuze

Om helemaal zeker van uw zaak te zijn is het goed specialistische hulp in te schakelen. Op die manier weet u zeker dat u direct de juiste keuze voor uw organisatie maakt en profiteer u meteen van de voordelen die de cloud u kan bieden.


Tags: Connectiviteit Mobiliteit