Menu

De voor- en nadelen van Bring Your Own Device

Het is een term die al jarenlang wordt gebruikt: Bring Your Own Device (BYOD). Het gebruik van privédevices op het werk zou de toekomst zijn voor mobiel Nederland volgens sommigen. Anderen voorspelden vooral doemscenario’s met betrekking tot veiligheid. Het is tot op de dag van vandaag nog geen afgesloten vraagstuk. Tijd om een tussenstand op te maken van de voor- en nadelen van BYOD.

Eén device
BYOD heeft nog steeds een aantal voordelen. Zo gebruikt de medewerker één device. Omdat dit toestel ook privé gebruikt wordt, zullen collega’s het toestel vrijwel altijd bij zich houden en niet snel vergeten. Zakelijk zijn daarmee altijd de juiste apps en contacten bij de hand die nodig zijn om te kunnen werken, wat de productiviteit verhoogt. Het is ook een wederzijds teken van vertrouwen als medewerkers hun privédevices mogen gebruiken voor bedrijfsdata.

Een toestel dat je kent
De medewerker gebruikt bij BYOD zijn eigen toestel, dat hij helemaal naar wens heeft ingesteld en vaak van voor tot achter kent. Dat werkt wel zo prettig. Een bedrijfstoestel kan net andere gebruiksfuncties of instellingen hebben, waardoor het gebruik als minder prettig wordt ervaren.

Veiligheid een uitdaging
Toch kent het gebruik van privédevices ook een aantal uitdagingen. Zo zal de medewerker veelal toestemming moeten geven dat de IT-afdeling het toestel op afstand beheert. Deze wil namelijk zakelijke data veilig kunnen stellen in het geval van verlies of diefstal. Het wissen van een device kan daar onderdeel van zijn.
Ook medewerkers die uit dienst treden – en hun privétoestel vanzelfsprekend meenemen – kunnen een uitdaging zijn voor de IT-afdeling. Hoe zorgt u ervoor dat de informatie en data veilig blijft en de medewerker deze zo snel mogelijk van de telefoon verwijdert? Zijn er oplossingen die selectief de zakelijke data verwijderen? Het zijn vraagstukken waarmee IT-afdelingen met een BYOD-beleid kampen.

Succesvol met de juiste voorwaarden
Bring Your Own Device kan een zeer succesvolle methode zijn, maar alleen als de afdeling IT alle beheeruitdagingen op orde heeft én de collega’s bereid heeft gevonden om hun privéapparaten voor hun werk te gebruiken.


Tags: Mobiliteit